Coronie Honing

honingraatWetenschappelijk bewezen is pure Coronie-honing een eeuwenlange, ambachtelijke honingtraditie. De vruchtbare grond, het zonnige Atlantische Oceaan-klimaat en het mooie landschap maken dit deel van Coronie bij uitstek geschikt voor het houden van bijenkorven in de open natuur. Er staan nauwelijks huizen, industrieën zijn er niet en er is geen straling van mobieletelefoonpalen. Hier houden de imkers al generaties lang hun bijen. Een waar honingparadijs!

Het resultaat van imkers is de honing met een diepe en gelaagde smaak, een heerlijke geur, een prachtige lobbige textuur en een okergele kleur. Dat alles is te danken aan de imkers, waar de bijen van diverse bloemen hun nectar halen. De natuurlijke biodiversiteit van Coronie heeft zich samen met de bijenbevolking in de tijd ontwikkeld, omdat de bijen voor een groot deel van de natuurlijke bestuiving van de gewassen zorgen. Deze honing is de oudste bekende honingsoort in Suriname.

Bijen zijn van nature extreem gevoelig voor de kleinste verandering in hun leefomgeving. Zo heeft het miniem gebruik van pesticiden, insecticide of kunstmest in andere delen in de wereld al tot massale bijensterfte geleid. Deze honing, die al generaties lang volgens traditionele en natuurlijke methode wordt verkregen, smaakt nog steeds even rijk en puur en de bijen lijden niet onder moderne welvaartsziekten. Deze natuurzuivere honing bevat geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen, maar komt, via centrifuge van de honingraten, direct van de bijenkorf in de potjes terecht. De honing is heel zacht en vol van smaak, dik en onverdund, maar nog vloeibaar en transparant. Natuurlijke kristallisatie treedt na ongeveer 2 jaar vanzelf op. De honing is minstens 3 jaar houdbaar.

Coronie-honing bevat enkel natuurlijke suikers en relatief veel ijzer, en past daarom goed in een vegetarisch of veganistisch dieet. Het nuttigen van pure honing brengt tevens de cholesterolwaarden in het bloed omlaag en is daarom een gezond alternatief voor suiker. Omdat deze honing niet bewerkt of verwarmd is, past deze ook heel goed in een rawfood dieet. Pure Coronie-honing, die is verdund met citroensap en mineraalwater, vormt een uitstekende maaltijdvervanger tijdens het vasten, een detox-kuur, of om af te vallen. Want honing stimuleert tenslotte de spijsvertering.

Pure, natuurzuivere Coronie-honing is in alle opzichten gezond. Het bezit een sterke antibacteriële werking. Deze werking kan heel effectief zijn bij bijvoorbeeld keelpijn, kiespijn of op de huid als wondverzorging. In verdunde vorm kan het zelfs dienen als schoonheidsmasker. Honing heeft een antiseptisch effect op infecties van het maag-darmkanaal en de urinewegen. Tevens lost het slijm in de longen en luchtwegen op. Daarom wordt honing ook gebruikt om er bijvoorbeeld hoestsiroop van te maken en wordt het gebruik ervan aangeraden bij verkoudheid of griep.

Bij kinderen onder de 1 jaar wordt het gebruik van honing afgeraden omdat de darmflora nog niet volledig is opgebouwd. In honing kunnen onzichtbare sporen van de bacterie Clostridium Botulinum voorkomen die door natuurlijke bacteriën in de darmen worden afgebroken. Coronie-honing is een natuurlijk, eerlijk en gezond product. En misschien wel het belangrijkste: het is vooral erg lekker! In de volksgeneeskunde wordt pure honing veel toegepast. Pure honing bevat de volgende werkzame stoffen: fermenten, organische zuren, glycosiden en etherische oliën. De fermenten hebben invloed op de spijsvertering, mond, keel en borstaandoeningen en beïnvloeden de spijsverteringsprocessen in de darm. Honing wordt direct opgenomen in het bloed en bevordert de groei van de rode bloedlichaampjes. Het bestaat voor het grootste deel uit glucose en is daarom energieopwekkend en bevordert de spierkracht.